Hoe werkt het?
Een traditionele supermarkt bezorgt de boodschappen aan huis met auto’s. Doorgaans rijden ze vanaf een groot distrubutiecentrum of de lokale winkel naar de klant toe. Dit gebeurt met normale bestelbusjes of elektrische auto’s. O.a. Picnic heeft daar natuurlijk hele mooie eigen elektrische bezorgauto’s voor ontwikkeld. Maar hoe werkt dat nou bij flitsbezorgers? Hoe worden jou boodschappen daar verzameld en thuisbezorgd? Op deze pagina lees jij alles over de logistiek achter flitsbezorging.
Het bestelproces
Er zit heel wat verschil tussen het bestelproces van de boodschappen bij Flitsbezorgers zoals Flink en Gorilla’s en normale supermarkten zoals Albert Hein en Jumbo. Zo bieden flitsdiensten uitsluitend een mobiele App aan voor je telefoon, en dus geen website waar je kunt bestellen (net zoals Picnic). Dit maakt dat je de supermarkt altijd letterlijk in je broekzak of tas meeneemt. Ideaal toch? Alle boodschappen staan in de app netjes gesorteerd in categorieën en deze kun je met 1 druk op de knop toevoegen.
Het logistieke proces achter flitsbezorging
Als jij de bestelling hebt geplaatst gaat er achter de schermen heel veel gebeuren. Natuurlijk zijn er al heel veel voorbereidingen getroffen om nieuwe bestellingen zo snel mogelijk in te boeken, te verzamelen en te bezorgen. Om je een inkijkje te geven in hoe bijvoorbeeld Getir of Zapp dit doen hebben we hieronder kort een overzicht geplaatst van de verschillende stappen in dit proces. Eerst spreken we echter 3 randvoorwaarden voor het succesvol kunnen uitoefenen van deze dienst:
- Huisvesting: Ten eerste hebben flitsbezorgers panden aangekocht en/of gehuurd waar de voorraad wordt opgeslagen en vanwaar de riders/bikers/ hun ritten zullen starten. Doorgaans worden hiervoor meerdere locatie gebruikt om de snelle bezorging te kunnen waarborgen.
- Voorraadbeheer: Net als normale supermarkten beschikken flitsbezorgservices ook over voorraad. Logisch natuurlijk, want anders kunnen ze niks uitleveren. Deze voorraad wordt beperkt gehouden en dagelijks aangevuld. Het assortiment is kleiner dan normale supermarkten, maar praktische alle productcategorieën zijn wel aanwezig.
- Personeel: Elke hub (locatie) wordt bemand door verschillende mensen. Er zijn medewerkers die bestellingen verzamelen, riders die bezorgen en natuurlijk locatiemanagers die het proces aansturen. Allemaal zijn ze onmisbaar om binnen 10 minuten boodschappen te bezorgen.
Bovenstaande drie punten zijn belangrijke randvoorwaarden. Hieronder vind je het stappenplan dat uitlegt “hoe flitsbezorging werkt”.
Benodigde tijd: 10 minuten
Hoe kan er in 10 minuten worden bezorgd op locatie?
- Orderverwerking
Alles in dit proces wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd. Wanneer jij de bestelling via de app hebt geplaatst komt deze direct binnen bij de dichtstbijzijnde Hub. Op basis van je locatie wordt dit bepaald. In deze Hub ontvangt een van de medewerkers een bericht dat er een nieuwe bestelling klaarstaat.
- Verzamelen
De volgens stap is dat een van de personeelsleden de bestelde boodschappen gaat sorteren. Hij loopt met een tasje langs alle schappen, kratten en dozen om de benodigde producten en ingrediënten te selecteren. Als hij klaar is (vaak binnen een minuut of 2) wordt deze tas overgedragen aan de bezorger.
- Bezorging
De Riders (zoals de fietsers van flitsbezorgers ook wel genoemd worden) nemen het tasje aan en doen deze in hun rugtas. Nu zijn ze klaar om te gaan fietsen. De route hebben ze al klaarstaan op hun telefoon die in een houder op de e-bike past. Zo kunnen ze snel maar veilig door de stad fietsen.
- Afronding
Als de fietsbezorger bij je thuis (of op locatie) komt kun je dit al zien in de App. Je kan namelijk de verwachte aankomsttijd tot op de minuut nauwkeurig volgen. Je ontvangt altijd een ETA voordat je besteld. Zo weet je ongeveer hoe lang het gaat duren. De bezorger belt aan, overhandigd jou de boodschappen en fiets terug naar de Hub voor zijn volgende bestelling.
Samenvatting Proces
Na het lezen van deze post weet jij hoe flitsbezorging werkt en wat er achter de schermen allemaal gebeurd. Je bestelling komt binnen, wordt verzameld, overgedragen en thuisbezorgd. Deze logistieke operatie oogt heel eenvoudig, maar is complexer dan je zou denken. De techniek is daarin onmisbaar. Uiteraard kost het veel geld om dat te ontwikkelen. Klanten betalen daarvoor indirect natuurlijk een bijdragen. Lees daarom verder over de kosten van flitsbezorging.
Ik ben gek op innovatie in de foodmarkt. Ik schrijf graag over online supermarkten, maaltijdboxen en Flitsbezorgers. Voor onze bezoekers ben ik altijd op zoek naar nieuwe kortingsacties.